Dlaczego nie są uwzględnione w przebiegu bitwy? Po co one w ogóle są?
edit//
heh pierwszy post? o ile sobie przypominam wypowiadałem się już na tym forum.
Ostatnio zmieniony przez earth Sob 24 Wrz, 2011 23:03, w całości zmieniany 1 raz
O ile się orientuję:
Najpierw generowane są pkt Ataku, Obrony i Pancerza, oraz podliczane są Bonusy dla obu walczących flot.
Następnie poszczególne czynniki flot oddziałują na na siebie i wtedy też odliczane są Bonusy, co oznacza, że:
mając 7 000 LMów możesz zniszczyć około 1000 Torpedowców samym bonusem, ale stracisz Wszystkie LMy, gdyż Torpedowce będą miały dużo większy atrybut ataku, względem Twojej Obrony i Pancerza.
_________________ Pomoże tylko ten, kto zna Odpowiedź....
Odpowiedź zna tylko ten, kto Gra...
Gra tylko ten, kto wie jak...
______
Ban 24h na Forum trwa w rzeczywistości ponad 48 godzi - ot mała nieścisłość... :)
Czyli rozumując w powyższy sposób, nie ma znaczenia jaki jest skład floty, zróżnicowanie jednostek, tylko liczy się ich siła ataku? Naliczana jest siła ataku agresora, siła obrony obrońcy, a później odliczanych jest tyle jednostek obrońcy ile mieści się w sile ataku agresora? To trochę bez sensu, bo wynika z tego że jednostka musi i tak "wystrzelać" swoją siłę ataku, a na jaką jednostkę to padnie, to już nie ma znaczenia, bo taki torpedowiec za jednym strzałem zniszczy 5 ciężkich myśliwców, a pancernik 300, a wszystko dlatego że ma większą siłę ataku? Więc jaki jest sens tworzenia zróżnicowanej floty, jeśli wystarczy trzaskać pancerniki i olać słabsze jednostki na które są bonusy, a wynik bitwy nie jest uzależniony od ilości i składu floty, tylko od siły ataku?
mylisz się Earth, gdyż gdyby skład nie miał by znaczenia i bonusy nie działałyby prawidłowo, lub by go nie było, to trzeba by brać pod uwagę znaczną przewagę w ataku, a tak można wyeliminować konkretne jednostki z floty wroga bez względu na atrybut ataku.
Np. chcemy zniszczyć flotę wroga składającej się z CMów i Fregat. Nie musimy wystawiać do walki dużo większej floty, a tylko dopilnować, aby we flocie była odpowiednia ilość Torpedowców, które mają bonus to jednostek znajdujących się we flocie wroga, co daje Nam pewność zniszczenia tych jednostek. Chodzi tylko o ilości poszczególnych rodzai.
1000 torpedowców z samego Bonusu zniszczy 50 fregat i 1500 CMów,ale gdy przeciwnik dołoży 7 000 LMów, to My stracimy ten 1000 Torpedowców
Faktem jest źle rozłożone same bonusy i ich ilości na statkach, ale trzeba się z tymi bonusami liczyć.
______
Ban 24h na Forum trwa w rzeczywistości ponad 48 godzi - ot mała nieścisłość... :)
Ostatnio zmieniony przez max987 Nie 25 Wrz, 2011 11:39, w całości zmieniany 1 raz
max... a co zrobić gdy jesteś atakowany flotą złożoną z 30 000 pancerników, 50 000 krążowników i 200 000 torpedowców? takie floty na t2 już latają. jesli się zagapisz, dasz się złapać na powrocie floty to nie wyrządzisz nawet małej straty takiej flocie bo jej obrona jest wyższa niż Twój atak. żaden bonus liczony "po turze" już tego nie zmieni.
hmmmm, nie dałeś żadnych wskazówek odnośnie możliwości takowej floty i czy wchodzi bezpośrednio przed powrotem floty, oraz czy mogę wykorzystać SO, nie wspominając o różnicach technologicznych obu graczy, ale powiedzmy, że z SO zrezygnujemy, bo i tak ich nikt nie buduje w znaczących ilościach - czyli tysiącach :)
z pozoru słabsza flota, ale wygra bez kłopotu :
- 1 333 334 LMów (łączny bonus to wszystkie torpedowce agresora :)
- 50 000 pancków
na 2 turę dałbym jeszcze 120 000 Torpedowców i agresor nie ma czym wracać, bo w 3 turze straci resztę pancków i krążków :)
______
rozbijałem dwa razy flotę złożoną z blisko miliona lmów iluś tam innych jednostek w tym pancerników, krążowników bez strat własnych a nie wysyłałem nawet 10 000 pancerników różną osłonę oczywiście miałem. liczyłem tylko różnicę między moim atakiem a obroną oraz w drugą stronę. SO faktycznie chyba nie było. jedynie czego się obawiałem to że gracz wejdzie do gry i przerzuci jednostki na tą wyspę teleportami a flotę nawet mimo tej bitwy miał znacznie większą od mojej.