Strona główna Zdjęcia z gry Jak grać Tauripedia Zagraj za darmo
                          Home Użytkownicy Szukaj Rejestracja Statystyki

Forum TauriWorld - Gra Online Strona Główna » Informacje i nowości » Pomysły i propozycje » Kontrola nad Flotą
Idź do strony:  «   1 2 3
Poprzedni temat :: Następny temat
Kontrola nad Flotą

Czy to dobry pomysł
Tak
64%
 64%  [ 18 ]
Nie
32%
 32%  [ 9 ]
Brak zdania
3%
 3%  [ 1 ]
Głosowań: 28
Wszystkich Głosów: 28

Autor Wiadomość
Teriusz 
SuperMen
Nil Nisi Bene

Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 09:12   

Wilku
Tak masz rację. Wychodzi na to, że flota zwolni. Jak bardzo to zależy od odległości, wyspy jak już wcześniej wspomniałeś, od tego czy ten 1 LM przetrwa bitwę. To też ciekawa sprawa do zbadania, czyli łączenie się flot, a całkowita destrukcja pierwszej floty składowej. Także zależy od tego co ewentualnie wyśle się zamiast tego 1LM. Jeżeli poślemy jako "flotę pilotującą" np. cysternę zamiast tego 1LM, to może nie odczuje się takiej różnicy w powrocie. Ciekawe jak takie rozwiązanie potraktowałby silnik gry? Czy po ataku na nowo przeliczany jest dystans i ilość paliwa jak podobnie jest przy zawracaniu floty z misji stacjonuj (co opisał już Don Motylos w innym temacie)?

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 2010 11:58 ]
Przeprowadziłem właśnie jeden w testów i wychodzi następująco:

Wysłałem 2 floty z 2 wysp do ataku na jedną wroga. Z pierwszej dalszej posłałem 1LM, który do celu po opóźnieniu do 53% leciał 20m44s. Z drugiej wyspy wysłałem główną flotę, która przy prędkości 100% leciała 20m50s. W czasie lotu na mapie kropkowanej widoczne były 2 linie lotu, natomiast już po połączeniu się flot w czasie ataku pozostała już tylko jedna. Ponieważ 1LM dotarł jako pierwszy, więc w czasie łączenia był flotą nadrzędną, natomiast główna flota jako druga została potraktowana jako podrzędna. W wyniku połączenia złączona flota wraca na wyspę skąd został wysłany 1LM. Ponieważ 1LM leciał z opóźnieniem 53% i był przypisany do wyspy, gdzie nie było admiralicji, a główna flota leciała z wyspy z admiralicją p.9 (+9% do szybkości), to cała flota zwolniła to tych 53% i wraca z czasem 49m.

Wychodzi z tego, że jest możliwość zrobienia tak by atakująca flota po ataku wróciła na inną wyspę niż na tą skąd została wysłana.

Spróbuję zrobić jeszcze później test co się stanie jak ten 1LM przepadnie w walce. Już jednak teraz wydaje mi się, że po połączeniu flot wszystkie floty atakujące przejmują parametry pierwszej floty nadrzędnej łącznie nawet z jej nazwą.

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 2010 12:04 ]
Sorry za literówki, pisałem szybko i na "kolanie" ;-)

drzejkej 
Rolnik

Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 23:53   

hej :)

nieźle to wymyśliłeś :) dzięks

wiec jeśli da się tak zrobić na takim małym wałku to czemu nie miało by być takiej możliwości od razu danej w opcjach gry:)

botanix
Rolnik

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010 20:13   

Cytat:
hej :)

nieźle to wymyśliłeś :) dzięks

wiec jeśli da się tak zrobić na takim małym wałku to czemu nie miało by być takiej możliwości od razu danej w opcjach gry:)

Ponieważ jeśli dadzą nam wszystko na tacy to gra stanie się mniej ciekawa. Osobiście lubię małe wyzwania typu jak to policzyć, żeby dobrze wyszło. Jak widać od dawna istnieje możliwość zrobienia połowy rzeczy zawartych w tym temacie. Mało kto o tym wie i mało kto umie zrobić żeby dobrze wyszło ale to jest plus, duży plus... W tej grze nie tylko liczy się ten kto dłużej siedzi i farmi ale też ten kto jest zaradny. Identycznie sprawa wygląda z symulatorem walki. Bardzo dobrze, że czegoś takiego nie wprowadzono. Ja potrzebowałem chwili czasu i kilku przeprowadzonych ataków żeby tą sprawę rozgryźć i teraz wiem dokładnie jakie straty będę miał, jakie będzie miał obrońca/agresor.

Don Motylos 
Expert

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010 22:28   

Teriusz - Szacun !!! Mistrzowsko to wydumałeś. Prędkość zostanie dostosowana do najwolniejszej jednostki w składzie.

Trzeba zrobić test z atakiem takimi samymi jednostkami. Ciekaw jestem czy nastąpi zwolnienie wynikające z tego, że floty docierają do celu z różnych odległości? Moim zdaniem przy takich samych odległościach flota połączona nie zwolni.

Forum TauriWorld - Gra Online Strona Główna » Informacje i nowości » Pomysły i propozycje » Kontrola nad Flotą
Idź do strony:  «   1 2 3
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi