Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 16:12
Theak:
1. jak moje floty lecą to mam napisane gdzie lecą - informacja o wyspie końcowej jest więc przechowywana
2. teraz i tak w kazdym momencie mozesz flotę zawrócić
Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 19:16 Re: Kontrola nad Flotą
Theak napisał/a:
1. W bazie będą musiały być przechowywane dodatkowe informacje o wyspie końcowej (każdy gracz ma kilkadziesiąt flot, aktywnych graczy jest kilka tysięcy). Gra już teraz jest zbyt obciążona, więc wszelkie zmiany muszą być dobrze przemyślane żeby niepotrzebnie nie obciążać serwera. I jeśli pójdziemy dalej w tym kierunku i wprowadziliby też to z paliwem to wtedy przychodzi kolejna zmienna do zapamiętania w bazie.
to nie dotyczy samej propozycji a nie zoptymalizowanego działania gry
pisze o tym przyszłościowo jeśli gra zacznie działać lepiej a już zaczyna uważam to za dobrą opcję do rozpatrzenia
Theak napisał/a:
2. To spowoduje, że nie będzie już najmniejszej szansy złapania floty wroga, bo jak widzisz, że ktoś Cię atakuje mimo iż policzył sobie, o której wrócisz i uwzględnił jak długo będzie z tobą walczył to i tak możesz kliknąć leć na inną wyspę. Już i tak gra jest nudna bo ludzie boją się walczyć, a co byłoby po takiej zmianie...
Tak jak napisał mój przedmówca zawsze można teraz flotę cofnąć a to by dawało więcej możliwości
ale pewnie i tak nie zostanie to wprowadzone bo zredukowało by to role tragarzy i wykorzystywanie kasy gildii do transportu surowców a to się autorom nie opłaca:)
Ostatnio zmieniony przez drzejkej Pon 30 Sie, 2010 19:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 20:58
qwertyn napisał/a:
Theak:
1. jak moje floty lecą to mam napisane gdzie lecą - informacja o wyspie końcowej jest więc przechowywana
2. teraz i tak w kazdym momencie mozesz flotę zawrócić
1. Informacja o wyspie końcowej nie jest przechowywana. Jest przechowywana informacja o wyspie macierzystej, a jak zmienia się misja na powrót to wiadome jest, że celem jest wyspa macierzysta, dzięki temu nie trzeba przechowywać niepotrzebnych informacji.
2. tak możesz zawrócić, ale to Ci nic nie da bo ataki zawsze robisz gdy flota już wraca, a gdy już wraca to nie da się jej ponownie zawrócić, w kółko nie będzie latać, a taka łatka do gry spowoduje, że nawet jak flota będzie wracać to będzie można jeszcze zmienić cel podróży.
Wysłany: Sro 01 Wrz, 2010 13:05
Theak: odnośnie 1. - czy mógłbyś trochę wyjaśnić dlaczego uważasz, że informacja o wsypie końcowej nie jest przechowywana skoro flota ma okreslony cel lotu i jak się wejdzie do widoku flot to jest on wypisany - tak samo zresztą na mapie - żeby narysowac linię musisz znać punkt startowy i końcowy. Sory, ale naprawdę nie rozumiem twojego rozumowania
Wysłany: Sro 01 Wrz, 2010 22:59
to masz praktyczne podstawy projektowania baz danych... ehh, chyba nie aż tak trudno to zrozumieć... W bazie nie powinno się przechowywać zbędnych informacji, nawet jeśli zajmują tylko kilka bitów to w przypadku tak dużej ilości graczy i ilości flot, które każdy z nich może tworzyć te kilka bitów ma ogromne znaczenie.
Jeśli w bazie danych masz zapisaną wyspę z której pochodzi flota i wyspę na którą leci to nie trzeba zapisywać wyspy na którą ma wrócić bo oczywiste jest, że zawsze wracają na macierzystą. Gdybyś to zapisał w bazie to zawsze te dwa rekordy byłyby identyczne. To, że w grze coś widzisz, to nie znaczy, że ma to osobne pole w bazie danych, bardzo często na podstawie kilku zapisanych zmiennych można wygenerować kilkadziesiąt danych końcowych, a projektując aplikacje (także gry) projektanci i programiści dążą do tego, aby przechowywać jak najmniej danych, żeby nie obciążać bazy, ani serwera.
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 13:19
ja mogę wysłać swoją flotę nawet z wyspy z której nie pochodzi (została stworzona na innej wyspie a wysylam z innej bo przylecialem tam misją stacjonuj) - i jak flota wraca to nie wraca mi na macierzystą tylko na tą z której wysłałem
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 17:58
qwertyn napisał/a:
ja mogę wysłać swoją flotę nawet z wyspy z której nie pochodzi (została stworzona na innej wyspie a wysylam z innej bo przylecialem tam misją stacjonuj) - i jak flota wraca to nie wraca mi na macierzystą tylko na tą z której wysłałem
wysłałeś z misją stacjonuj, czyli teraz ta na której siedzisz jest Twoją macierzystą :P
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 198 Skąd: Z ziemi
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 18:11
A to nie jest prawda, macierzysta jest ta na ktorej zostala stworzona. Potwierdza to budynek admiralicji, ktory wspiera te floty ktore zostaly stworzone na wyspie z admiralicja, niezaleznie od tego gdzie sie znajduja.
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 19:31
wilk napisał/a:
A to nie jest prawda, macierzysta jest ta na ktorej zostala stworzona. Potwierdza to budynek admiralicji, ktory wspiera te floty ktore zostaly stworzone na wyspie z admiralicja, niezaleznie od tego gdzie sie znajduja.
Wilku masz rację, ale ja używając słowa macierzysta mam na myśli wyspę na której stacjonuje. Do zapisywania plusów z admiralicji jest jeszcze inne "pole" w bazie ;)
Wdaję się tutaj w szczegóły, choć nie potrzebnie. Chodzi mi o to, że takie rozwiązanie wiązałoby się z niewielkim (jak dużym nie wiem, bo to nie ja tworzyłem tą grę) wzrostem obciążenia serwera i bazy, dodatkowo wprowadziłoby zamieszanie w polowaniu na floty oraz nie posiada żadnych szczególnych plusów. Zamiast niego lepiej coś innego wprowadzić.
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 22:18
myślę, że ze względu na to że nie stworzyłeś tej gry i nie wiesz jak są przechowywane dane w bazie danych (i czy w ogóle są przechowywane w bazie danych - a może są trzymane w pamięci RAM? zgadnij jak to facebook robi że udaje im się obsługiwać 0,5 miliarda użytkowników:) ) to Twój argument nie jest wystarczająco mocny. Myślę że właśnie ze względu na wydajność baza danych Tauri jest mocno zdenormalizowana więc nie wiesz co jest przechowywane a co nie - "podstawy projektowania baz danych" to trochę mało
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 50 Skąd: podkarpackie
Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010 08:30
Jestem zdecydowanie przeciwna możliwości zmiany wyspy, na którą wraca flota po ataku.
Argument mam tylko jeden.
Wyobraźcie sobie, że atakuje Was przeciwnik. Obliczam czas jego przylotu na moją wyspę, czas na walkę i czas powrotu. Wysyłam wiadomość do moich sojuszników, z którymi mogę zorganizować wspólny atak w momencie powrotu przeciwnika. W Ogame trzeba było zmieścić się w ciągu kilku sekund przed powrotem floty obrońcy. Tauri daje znacznie większą tolerancję.
Dlatego jestem przeciwna wprowadzeniu tej zmiany.
Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010 13:23
qwertyn napisał/a:
myślę, że ze względu na to że nie stworzyłeś tej gry i nie wiesz jak są przechowywane dane w bazie danych (i czy w ogóle są przechowywane w bazie danych - a może są trzymane w pamięci RAM? zgadnij jak to facebook robi że udaje im się obsługiwać 0,5 miliarda użytkowników:) ) to Twój argument nie jest wystarczająco mocny. Myślę że właśnie ze względu na wydajność baza danych Tauri jest mocno zdenormalizowana więc nie wiesz co jest przechowywane a co nie - "podstawy projektowania baz danych" to trochę mało
Projektowałem bazy duże większe niż takie, jak w tej grze. W tworzeniu gier też mam doświadczenie (choć małe bo tylko 3 lata pracowałem nad projektami związanymi z grami). Nie porównuj Facebooka do Tauri, oni posiadają duży kapitał, stać ich na potężne serwery i opracowywanie nowych rozwiązań. Natomiast Tauri dysponuje groszami, więc cudów nie zdziałają.
Cytat:
"podstawy projektowania baz danych" to trochę mało :-
Chyba źle mnie zrozumiałeś, chciałem tym zasugerować, że nawet osoba nie mająca bladego pojęcia o programowaniu, a jedynie umiejętność podstawowej obsługi komputera i logicznie myśląca jest w stanie to pojąć. Nie chciałem powiedzieć tego niegrzecznie, żeby nikogo nie obrazić, ale widocznie nie zrozumiałeś podtekstu...
Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010 16:52
a ja miałem na myśli że jeśli ktoś ma jakieś bardziej konkretne doświadczenie w projektowaniu baz danych to wie, że po zaprojektowaniu bazy spełniającej którąś z postaci normalnych (zwykle 3NF albo BCNF) podejmuje się decyzje o wprowadzeniu redundantnych danych, denormalizujących bazę, które pozwalają na zwiększenie wydajności. Myślę, że ze względu na problemu z szybkością działania których wszyscy doświadczamy w Tauri też podjęto takie decyzje - i nie wiesz czy obieły one informację o wyspie startowej czy nie
Pozatym schemat jest często zdenormalizowany przez dodatki i poprawki które są dodawane z czasem
A odnośnie bazy w pamięci: nie trzeba być facebookiem żeby stosować takie rozwiązania - są opensourceowe implementacje relacyjnych baz danych w pamięci RAM (używają dysku tylko jako backupu) a także nierelacyjne rozwiązania.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 370 Skąd: Polska
Wysłany: Sob 11 Wrz, 2010 21:01 ...
Panowie, Panowie. Jest w grze furtka umożliwiająca zrobienie to o czym mówił autor tego tematu. Nie testowałem jeszcze tego, ale sposób jest następujący. Wystarczy przed atakiem głównej floty wysłać z innej wyspy 1-ego LM tak by dotarł on przez flotą. W czasie 1 tury floty łączą się. Po ataku natomiast połączona flota wraca tam skąd wyleciał 1 LM. Wychodzi na to, że główna flota po ataku z łupem udaje się na całkiem inną wyspę niż ta skąd wyleciała.
Nie testowałem jeszcze tego, ale wydaje mi się to wielce prawdopodobne, że tak floty się zachowają. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. I problem z głowy ;)
[ Dodano: Sob 11 Wrz, 2010 22:14 ]
drzejkej
Jeżeli uważasz, że chociaż trochę rozwiązałem twoją sprawę to zaznacz jako autor wątku u mnie, że Ci pomogłem ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 198 Skąd: Z ziemi
Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 07:51
Teriusz, masz racje, jestej jednak jedno "ale". Flota może wracać bardzo długo jeśli wyspa na którą będzie wracać jest dalej niż ta, z której wyleciała. Spowodowane będzie to mniejszą ilością paliwa w bakach na powrót niż potrzebne jest do powrotu na dalszą wyspę z pełną prędkością.