Strona główna Zdjęcia z gry Jak grać Tauripedia Zagraj za darmo
                          Home Użytkownicy Szukaj Rejestracja Statystyki

Forum TauriWorld - Gra Online Strona Główna » Informacje i nowości » Pomysły i propozycje » Ekran w 2.0 Poprzedni temat :: Następny temat
Ekran w 2.0
Autor Wiadomość
max987 
SuperMen

Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 11:51   Ekran w 2.0

Oto lista zmian jakie wprowadziłbym w ekranie głównym w wersji 2.0:

1. Po stworzeniu floty pojawia się nowa ikona na dole ekranu, która to jest dubletem chorągiewki z widoku wyspy. Myślę, że można z tego zrezygnować, a dodać odpowiednią ikonę z lewej.

2. Lista Sojuszników, aby w prosty i szybki sposób można będzie stwierdzić kto w Sojuszu jest aktualnie aktywny i wysłać można będzie do wszystkich Sojuszników wiadomość bez szukania danego Gracza w Senacie.

3. Proponuje dodanie jeszcze 2 ikon dodatkowych określających rtazwinięcie wyspy, gdyż te 3 aktualne można „przeskoczyć” w niecały miesiąc, a potem nic się nie zmienia. A posiadane P.S. są łączną wartością wszystkich wysp i jednostek, więc nie wiadomo jak jest rozwinięta dana wyspa z mapy.

4. Zmiana w kolejności i zawartości ikon bocznych, które są głównym interfejsem tej gry. Proponuję następujące ikony, licząc od lewej:
Góra: atak Naszych jednostek na wroga, wiadomości, informacje o flotach i czat Sojuszu
Dół: atak wroga na Naszą wyspę, Forum Gry, Statystyki i ustawienia.
Ikony: Tauripedii, Toturialu i wyjścia przeniósłbym na górę, jak na załącznikach.

5. Nowe ikony Toturialu i Tauripedii

6. Nowa ikona Wylogowania.

7. Taka propozycja: po najechaniu kursorem na ikonę planety, chciałbym, aby rozwijała się lista wysp z danej planety (podobnie jak suwaczki z pozyskiwanych surowców), aby można było od razy przejść na konkretną wyspę. Czy było by to w formie zaproponowanej przeze mnie, czy w formie z starej wersji, chodzi o efekt końcowy, czyli możliwość swobodnego przechodzenia między wyspami.

8. Chciałbym, aby w tym miejscy była widoczna nazwa wyspy na której aktualnie jesteśmy i jej współrzędne, gdyż takiej informacji nigdzie nie ma.

9. Dodanie czasu rzeczywistego jest moim zdaniem konieczne i mogłoby być właśnie w tym miejscu.

Dziękuję Elu za pomoc w przygotowaniach :)
Proszę o dalszą pomoc innych Graczy, liczą się pomysły, a im więcej osób się wypowie, tym więcej dobrego zrobimy, zanim wejdzie ta wersja.
______

Ban 24h na Forum trwa w rzeczywistości ponad 48 godzi - ot mała nieścisłość... :)

Ela 
SuperMen

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 20:44   

Max zawarłeś w tych zmianach wszystko a nawet jeszcze więcej niż zawarłam w swoim poście o widoku wyspy na TT
Scott Taylor

Julia 
SuperMen

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 14:05   

Przekazuję odpowiedzi Game Design na zgłoszone propozycje:

1. Zgadzamy się, przycisk floty możemy zmieścić w głównym menu gry (8 zielonych przycisków z lewej strony).

2. Rozumiemy, że na proponowanej liście sojuszników, kopertka obok loginu ma być przyciskiem, umożliwiającym wysłanie wiadomości do danego gracza, a "zaświecona" kropka ma być sygnalizatorem oznaczającym, że ten gracz jest akurat aktywny. Mamy tu pewną wątpliwość. Nie mamy możliwości sprawdzić, czy gracz nie zamknął przeglądarki i zaprzestał gry, póki nie upłynie pół godziny od ostatniej jego akcji w grze. To ograniczenie może sprawić, że funkcja pokazująca listę sojuszników i stan ich aktywności nie będzie działała zgodnie z oczekiwaniami.

3. Obecnie stosujemy tu dokładnie te obrazki, które są w użyciu na mapie. Dodanie kolejnych obrazków wiązałoby się także z modyfikacją wyglądu mapy. Proponujemy tą zmianę przesunąć na czas późniejszy.

4. Chcemy uprzedzić, że planujemy całkowicie usunąć obecne okno czatu sojuszu. Czat Sojuszu zostanie umieszczony wewnątrz okna z lewej strony, jako trzecia jego zakładka (tab) następująca po Telewizorku oraz Logu Systemowym.
Nasza propozycja co do sygnalizatorów Atakujesz/Jesteś atakowany jest następująca:
- Zamiast poświęcania dwóch przycisków na sygnalizatory "Atakujesz" oraz "Jesteś atakowany", przydatne wyłącznie w czasie ataku, proponujemy dodanie sygnalizatorów takich, jak dotychczas (lampki "Atakujesz" i "Jesteś atakowany"), w obszarze między przyciskami map a przyciskami planet. Dana lampka byłaby widoczna wyłącznie w czasie odpowiadającego jej typu ataku, przez co jeszcze bardziej rzucałaby się w oczy. Napis opisujący funkcję danej lapki pojawiałby się po nasunięciu kursora myszy na lampkę. Ponadto, istniałaby możliwość dodania funkcji łagodnego migania dla każdej wyspy, która jest obecnie atakowana lub prowadzi atak.

5. Proponujemy zebranie Tauripedii i Tutorialu, wraz z funkcją Wyślij wiadomość do Admina (której nie ma w obecnej wersji 2.0 beta), pod jednym przyciskiem, ale nie zabieranie go z głównego menu.

6. Ukrywanie funkcji związanej z kontem wśród przycisków zmieniających planetę nie wydaje się dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli zgodzimy się na zmiany w p. 4.

7. Jest to ciekawy pomysł, ale nie zdążymy go zrealizować w ramach wersji 2.0. Proponujemy wyodrębnić go jako osobne zadanie.

8. Nazwa/koordynaty bieżącej wyspy pojawiają się obecnie w następujących miejscach:
a) Nazwa: etykieta widoczna cały czas nad przyciskiem pokazującym bieżącą wyspę,
b) Nazwa i współrzędne: na dymku wyświetlanym nad wskazaną wyspą,
c) Współrzędne: na mapie (w dwóch miejscach).
Czy te miejsca wystąpienia niedostatecznie wyraźnie pokazują nazwę i współrzędne wyspy?

9. Czas systemowy możemy umieścić na dolnej listwie z lewej strony lub pośrodku (z prawej strony tej listwy widoczna jest bieżąca wersja gry).

Podsumowując, nasza propozycja za rozmieszczenie przycisków w menu wyglądałaby następująco:

Góra: Wiadomości, Statystyki, Forum gry, Forum sojuszu
Dół: Informacje o flotach, Pomoc (Tauripedia, Tutorial, Kontakt z Administracją), Ustawienia, Wyloguj

Ela 
SuperMen

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 14:50   

Julia napisał/a:
]8. Nazwa/koordynaty bieżącej wyspy pojawiają się obecnie w następujących miejscach:
a) Nazwa: etykieta widoczna cały czas nad przyciskiem pokazującym bieżącą wyspę,
b) Nazwa i współrzędne: na dymku wyświetlanym nad wskazaną wyspą,
c) Współrzędne: na mapie (w dwóch miejscach).
Czy te miejsca wystąpienia niedostatecznie wyraźnie pokazują nazwę i współrzędne wyspy?

Julio gracze lubią mieć nazwę wyspy a niektórzy jeszcze kordy tej wyspy za nazwą
Mnie nie udało się nazwać wyspy moim ulubionym wyrazem bo jest dłuższy niż 9 znaków.
Gdyby z ikony planety rozwijała się lista z nazwami wysp bardzo ułatwiłoby to przemieszczanie się pomiędzy wyspami

Czas systemowy na górze lepiej się sprawdza, człowiek z natury podnosi głowę i oczy.

Ja z przycisku floty wogóle bym zrezygnowała skoro poniżej wyspy jest wieszak.

A może Tutorial i Tauripedię wynieść poza ekran wyspy tak jak jest na produkcyjnych a w paskach zostawić tylko kontakt z ADM
Scott Taylor
Ostatnio zmieniony przez Ela Pon 24 Paź, 2011 14:55, w całości zmieniany 4 razy  

Julia 
SuperMen

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 15:05   

Elu, jeśli pozwolisz, wstrzymam się z odpowiedzią do czasu, aż więcej osób się ustosunkuje do naszych przemyśleń.

Nawiasem mówiąc, limit nazwy wyspy do 9 znaków istniał i istnieje "od zawsze" - sprawdź sama, jest tak także na pozostałych serwerach. Niczego w tej materii nie zmienialiśmy dla wersji 2.0.

max987 
SuperMen

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 19:24   

1. Cieszę się, że się zgadzamy.
2. Tak : koperta link do wiadomości do danego gracza, a światełko /kropka/ stan zalogowania.
Myślę, że nawet z tolerancją półgodzinną będzie to bardzo przydatna informacja dla Graczy, gdyż jak Ktoś się zaloguje, to będzie widoczny od razu, a taka informacja jest najważniejsza. Warto i tak to wprowadzić.
3. Zgoda, można zająć się tym później – to kosmetyka.
4. Zgoda lampki migające mogą być, miejsce też dobre, gdyż to prawie środek ekranu, ale lampki te miałyby mieć dotychczasową funkcję – odnośnik do listy atakowanych wysp. Zróżnicowane także powinny być ich także kolory (naszego ataku / naszej obrony).
Kwestia migających wysp – świetne (widziałbym to w kwestii ikon przy danej planecie/może dodatkowo migać ikona przedstawiająca daną wyspę jeśli jesteśmy aktualnie na planecie, której wyspa jest atakowana.), lecz tylko w przypadku gdy jesteśmy atakowani, w takim wypadku jest niezbędna taka informacja. Miganie wysp z których prowadzimy ataki nie jest konieczna.
5. Czekam na propozycje rozwiązania tego…
Dla mnie Tauripedia i Toturial „nie lubią się” za bardzo i będą powodować zamieszanie – teraz szukając informacji wchodzę w Tauripedię, a szukając zasady działania jakiegoś elementu – do Toturialu. Takie rozdzielenie jest właściwe moim zdaniem. Dlatego zostawiłbym te opcje osobne, może nawet w głównym menu, jeśli przyjmiemy zmianę 4.
Co do wiadomości do Admina… Jeśli nie będzie intuicyjna i łatwo rozpoznawalna, to niestety, ale nie będzie nikt z niej korzystał, a nie o to chodzi.
6. Ikona wylogowania powinna być bardziej czytelna i wyróżniająca się z pozostałych ikon menu, jeśli ma zostać tam gdzie jest.
7. Zgoda, można zająć się tym później.
8. Owszem, ale potrzebne są często w grze obie te informacje: nazwa i współrzędne, oraz inne informacje z różnych zakątków wyspy, nie tylko z mapy. Takie podstawowe informacje są potrzebne od razu w jednym miejscu (obie informacje: i współrzędne, i nazwa wyspy). Podczas komunikacji z innymi graczami często posługujemy się właśnie tymi danymi.
9. Wolałbym w górnej części, czy to całkiem z prawej, czy nad Bonusami, to już mniej ważne. Będzie czytelne i do stałego wglądu.
______

Ban 24h na Forum trwa w rzeczywistości ponad 48 godzi - ot mała nieścisłość... :)

Julia 
SuperMen

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 12:14   

4. Tak, kliknięcie na lampkę będzie otwierać przebieg walki

5. Zatem pozostawiamy Tutorial i Tauripedię jako osobne przyciski w lewym menu.
Wiadomość dla Admina jest dostępna ze strony głównej (przed zalogowaniem). Tymczasowo możemy zrezygnować z niej w samej grze, zwłaszcza że trudno jest znaleźć miejsce, w którym byłaby widoczna i nie kłóciłaby się z innymi elementami.

6. Możemy umieścić przycisk wylogowania (wygląd przycisku dopiero powstaje) w prawym górnym rogu ekranu, co daje nam 1 miejsce w lewym menu, dzięki czemu zmieszczą się tam zarówno Turorial jak i Tauripedia.

8. Ponownie zwracamy uwagę, że zarówno nazwa jak i współrzędne są widoczne naraz: w górnym menu (czyli na każdym ekranie gry) - w "dymku" pojawiającym się po przesunięciu myszki nad przycisk przełączania wyspy. W pierwszym wierszu widać nazwę, w drugim koordynaty. Czy to rozwiązanie nie jest dostatecznie wygodne w stosowaniu i czy rzeczywiście chcemy poświęcać miejsce na kolejną kopię tych samych danych?

9. W takim razie proponujemy umieścić czas systemowy tuż nad okienkiem logu systemowego, poniżej przycisku Kasy Gildii.

max987 
SuperMen

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 13:16   

8. ja ze względu na staż w grze, mam dymki wyłączone i aby takową informację zdobyć zmuszony jestem wchodzić do ekranu mapy, co jest sporym utrudnieniem.
Każdy gracz w pewnym momencie na tyle przyzwyczaja się do gry, że te dodatkowe informacje jak dymki, czy podpisy przy budynkach nie są mu potrzebne, bądź mu się znudzą i je wyłącza. A wyspy czasem zmieniają swe położenie, gracz nie jest w stanie zapamiętać wszystkich 24 współrzędnych...

Myślę, że taka informacja jak współrzędne powinna być widoczna na stałe, a nie tylko w dymkach (choć takie rozwiązanie jest dobre, bo mamy współrzędne bez logowania się na konkretną wysepkę), albo ustawcie dymki tak, aby z momentem wyłączenia dymków ta informacja pozostawała. Będzie wtedy dostępna dla każdego.

Dodatkowo uważam, że czas opóźnienia "pojawienia się" suwaczków do regulacji wydobycia / zarządzania Energią jest za długi, trzeba by go trochę skrócić, bo jest to nie wygodne.

pozostałe bez uwag :)
______

Ostatnio zmieniony przez max987 Sro 26 Paź, 2011 13:16, w całości zmieniany 1 raz  

Julia 
SuperMen

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 13:34   

8. Dymek z nazwą i koordynatami wyspy jest widoczny zawsze, nawet po wyłączeniu wszelkich podpowiedzi, etykiet i dymków dla budynków na wyspie oraz dymków "innych". Tak samo jak dymek informujący o kosztach i wymaganiach przy budowie/burzeniu poziomów budunków.

Czas wysuwania menu jest do przedyskutowania. Zbyt krótki czas może powodować problemy z przypadkowym przesunięciem kursora przez ten obszar (np. gdy chcemy wrócić na wyspę klikając na czerwony przycisk X).

max987 
SuperMen

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 13:46   

8 racja jest widoczny przy wyłączonych dymkach, a nie widziałem go , gdyż ustawiałem kursor na nazwie wyspy, a w takim położeniu (mimo trzymania kursora w obrębie ikony wyspy) nie powoduje pojawienia się tej informacji.

Przy korzystaniu z myszki czas ten jest za długi, teraz przeszedłem na TochPad i TochBall i stwierdzam, że nie o połowę, ale o 1/4 można czas ten i tak skrócić, nie powinien sprawiać kłopotów, tym bardziej, że pojawiające się suwaki nie kolidują z wyborem wyspy.
______

Julia 
SuperMen

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 13:49   

Może zamiast skracania czasu (który może być odbierany bardzo indywidualnie), ułatwi korzystanie z niego dodatkowa funkcja wysuwaniu panelu natychmiast - po kliknięciu na niego?

max987 
SuperMen

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 13:55   

Ikona z ilościami nie jest "najeżdżana" póki nie chcemy zmienić wyspy, lub właśnie zmienić ustawień Energii, co czynić trzeba bardzo często na początku gry.
Można spróbować, myślę, że nie będzie kolidować z użytkowaniem gry.

[ Dodano: Sro 26 Paź, 2011 13:58 ]
miło by było, jeśli przy suwaczkach pojawiła się max pojemność magazynu - nie ma na to miejsca w "normalnym oknie", ale mogła by pojawiać się wraz z suwakami(całkiem z lewej, po niej suwaki).

[ Dodano: Sro 26 Paź, 2011 20:32 ]
jednak nie Julio, jak są dymki wyłączone, to po przelogowaniu nie wyświetla mi koordynatów i nazwy wyspy po najechaniu na daną wyspę kursorem, dopiero, gdy włączę podpowiedzi w opcjach to się pojawiają, po wyłączeniu jeszcze działają do wylogowania. - Bug w 2.0
______

mksmateusz 
Newbie

Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 15:09   

dobre uwagi

Ela 
SuperMen

Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 18:18   

Julio
to o czym pisał max w swojej pierwszej propozycji ekranu na co przystaliście aby było zrobione w przyszłości z mojego punktu widzenia wygląda trochę inaczej

to jest zrzut karty mojego konta a na górze wyspy które ustawiają się zgodnie z obowiązującymi zasadami na serwerach produkcyjnych czyli zgodnie ze współrzędnymi na karcie konta wyspy ustawiają się wg kolejności skolonizowania

koordynaty stale widoczne na miniaturach wysp bardzo ułatwiłyby orientację i nawigację na poszczególnych planetach

[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 08:33 ]
Julia napisał/a:
5. Zatem pozostawiamy Tutorial i Tauripedię jako osobne przyciski w lewym menu.
Wiadomość dla Admina jest dostępna ze strony głównej (przed zalogowaniem). Tymczasowo możemy zrezygnować z niej w samej grze, zwłaszcza że trudno jest znaleźć miejsce, w którym byłaby widoczna i nie kłóciłaby się z innymi elementami.

Julio chciałam spróbować coś napisać wczoraj do Admina otworzyłam stronę logowania i ....
nic znalazłam co by skierowało mnie bezpośrednio za ekran pisania wiadomości e-mail
Scott Taylor

Forum TauriWorld - Gra Online Strona Główna » Informacje i nowości » Pomysły i propozycje » Ekran w 2.0
Odpowiedz do tematu