Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2010 Posty: 158 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011 20:45 Jaki jest udział Administracji w aferze "Buggate"
Przy okazji korespondecji prywatnej z "e" przejrzałem swoją skrzynkę i oto co znalazłem:
Od: Maxikaaz
Do: roboPL
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 14:53
Temat: cud w punktach
Odpowiedz mi drogi Robopl na pytanie - czy jest możliwe zarobienie w jeden dzień 140mln pkt? Bo jeśli nie, to sprawdź proszę gracza lkaska1984 na t2 - wczoraj miał ~530mln pkt, dziś ~670mln pkt. No chyba, że pod nikiem lkaska1984 kryje się admin i sobie dodał trochę pkt na szybko ;). Jeśli odbyło się to legalnie, to bardzo chętnie się dowiem jak on to uczynił.
Pozdrawiam
Maxikaaz
Odpowiedź Robopl:
Od: roboPL
Do: Maxikaaz
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 15:08
Temat: Re: cud w punktach Cytuj wiadomość
Witam
Wszystko jest ok. Po prostu np. zbudował nowy poziom Magazynu na wszystkich 24 wyspach.
Pozdrawiam
RoboPL
Więc pytam się - O CO TU K... CHODZI?
Czy zaistniała sytuacja jest celowym działaniem Adminów gry, czy ich ignorancji i niekompetencji? Może faktycznie gracze wykorzystali możliwość, którą twórcy i obsługa gry im podali na tacy? Może miała to wykorzystać wąska grupa ludzi, ale ktoś nad tym utracił kontrolę? Oj to zaczyna coraz bardziej śmierdzieć...
ps. ten post nie zmienia mojego stanowiska w kwestii winy graczy wykorzystujących buga, więc proszę o wypowiadanie się tylko na temat
Z tego co wiem skok jednorazowy jest możliwy nawet o 400-500 mln. Jest to bardzo rzadki przypadek i czysto hipotetyczny. Nie wiem co mój poprzednik miał dokładnie na myśli, ale widzę że wiadomość gracza nie zawierała żadnych konkretów poza loginem i przyrostem.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2010 Posty: 158 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011 22:29
Wystarczyło zobaczyć w logach dzięki czemu taki skok się dokonał. A był to skok w wyniku buga, teraz to wiem.
Jeśli chodzi o 400-500mln przyrostu to raczej nie było to możliwe pół roku temu. 140mln było na tyle nieprawdopodobne, że należało to po takim sygnale dokładnie sprawdzić.
Maxi coś tam... Po prostu graj i spróbuj sprawdzić samemu czy to działa;)
cytat: Maxikaaz
PostWysłany: Dzisiaj 22:29 Temat postu:
Wystarczyło zobaczyć w logach dzięki czemu taki skok się dokonał. A był to skok w wyniku buga, teraz to wiem.
Skąd to wiesz? Odbieram to jako pewne przekonanie poparte własnymi spostrzeżeniami. Masz dostęp do logów, jakiś nieoficjalny, może za pomocą bug'a do serwera? Zatem mamy winnego: uderz w stół, a.....
Log (inaczej: dziennik, plik dziennika, rejestr zdarzeń) to w informatyce chronologiczny zapis zawierający informację o zdarzeniach i działaniach dotyczących systemu informatycznego, systemu komputerowego czy komputera. Log tworzony jest automatycznie przez dany program komputerowy, a sama czynność zapisywania do logu nazywana jest też logowaniem – nie należy mylić tego określenia z logowaniem w celu wykonania uwierzytelnienia.
Logi są używane do analizowania pracy systemu informatycznego, np. sporządzania statystyk, wykrywania prób włamań do systemu i sposobu ich przeprowadzenia oraz wykrywania wszelkich błędów i nieprawidłowości działającego oprogramowania.
źródło: Wikipedia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Paź 2010 Posty: 328 Skąd: Z nikąd
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011 00:26
Generalnie nie ma operacji wykonanej za pomocą jakiegokolwiek oprogramowania która by nie zostawiła po sobie śladów.
Raz są to ślady bardziej widoczne i łatwiejsze do analizy, innym razem jest to dużo bardziej trudniejsze i wymaga specjalistycznego oprogramowania itd.
Jednak gra w przeglądarce taka jak Tauri nie został stworzona z myślą o ukrywaniu czegokolwiek... przed programistą oczywiście. W dodatku założę się że została wyposażona w odpowiednie mechanizmy do analizy danych niezbędne do naprawy ew. bugów.
Pewne dane zostają zapisane w logach, to taki swoisty dziennik zdarzeń dzięki któremu można bez problemu dokonać analizy i naprawy błędu.
To oczywiste ze takie logi są.
_________________ NIE wolno się bać. Strach zabija duszę.
Ostatnio zmieniony przez Darheus Sob 24 Wrz, 2011 00:27, w całości zmieniany 1 raz
Darheus , ja żyję z tego;) Moja wypowiedź nie ma nic wspólnego z tym co napisałeś. Wgląd do logów gry ma tylko i wyłącznie Administracja, a nie użytkownik końcowy na swoim komputerze;) I żadne oprogramowanie w tym nie pomoże;)Tym bardziej logów działań wszystkich graczy;) Skoro Maxikaaz tak pisze, więc musi mieć dostęp z punktu administratora gry, bądź dostęp do serwera, gdzie została umieszczona, jak również do części "serwisowej" gry.
yossi: jeśli się trochę wysilisz to sprawdzisz że MaxiKaz był zarejstrowany na forum jako ósma osoba, nie sądzę by wielu z nas grało wtedy w tauri a było to 24 lutego 2009. (sorry maxikaaz ale wiem że nikt tego sam nie sprawdzi jak go nie pociągniesz za rękę i nie pokażesz wprost).
nie mówmy więc o rzeczach oczywistych osobom, które grały w tauri na długo przed nami.
_________________ "Albania to był raj..."
Ostatnio zmieniony przez John_B Sob 24 Wrz, 2011 17:15, w całości zmieniany 1 raz
John, ci którzy zarejestrowali się do gry i grali luty/marzec 2009 to testerzy tej gry, już kiedyś był post na ten temat
_________________ Nie patrz wielce w przeszłość, która przeminęła
i nie zawracaj sobie głowy przyszłością, która nie nadeszła.
Żyj teraźniejszością i spraw by była warta wspomnień.
Scott Taylor
Ostatnio zmieniony przez Ela Sob 24 Wrz, 2011 17:19, w całości zmieniany 1 raz
Często oprogramowanie piszę się nieco "na żywioł" - ewentualne błędy wychodzą w praniu a co za tym idzie nie zawsze są mechanizmy do "samokontroli" oprogramowania. Jaki sens miałoby zabezpieczenie przed błędem, którego istnienia jesteśmy świadomi - w takim przypadku błąd byłby wykluczony zanim ujrzał by światło dzienne.
Im bardziej rozbudowane algorytmy tym łatwiej o błąd, niedopatrzenie czy funkcja, która możliwa jest po wystąpieniu kilku nawet nie związanych ze sobą zdarzeń.
W tej dyskusji niestety będę bronił adminów... Jaki cel mieliby niby osiągnąć "pomagając" niektórym graczom? Korzyści materialne? odpada - nie można sprzedawać kont, sentymentalne? - zresztą oceńcie sami... szczególnie osoby które "liznęły" w życiu temat poważniejszego oprogramowania.
Ciężko w algorytmice przewidzieć wszystkie przypadki... dla przykładu: jeśli byłoby tak łatwo to nie byłoby Windowsów do których wychodzą w każdej wersji kolejne n-te service pack-i
Dlaczego nie pomyślimy o najprostszym rozwiązaniu - po prostu błąd w grze - bez nie wiadomo jak kosmicznych domysłów. Amen
Zapominają Państwo o ważnej kwestii. Można toczyć akademickie dysputy czy przyrost 100.200.czy1000 mln w jeden dzień jest możliwy. Trzeba zwrócić jednak uwagę na najważniejsze-skokowy przyrost dniowy jest możliwy przy synchronizacji budowy budynków, ale gracz czy raczej gracze w budynkach nie stoją zbyt mocno, a jak sami pisali mają więcej pancków niż całe sojusze(zachęcając do walki). Nawet początkujący gracz wie że przyrosty z budowy floty przychodzą dzień po dniu, nie da się legalnie wstrzymać kolejki budowy tak żeby w jednym dniu zbudowało się 5000 pancków. Reasumując to nie budynki dały niektórym graczom takie przyrosty a flota, więc jakie bonusy umożliwiają zrobić flotę 100k+ pancków w tak krótkim czasie??