Pomógł: 27 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 606 Skąd: Polska
Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 00:12
Kontrola złóż to proces eksploatacji złóż surowców, który umożliwia pozyskiwanie dodatkowych zasobów drewna, metalu i kryształu. Jednakże warunkiem koniecznym do korzystania ze złóż surowców jest posiadanie statku Rafinerii, który umożliwia eksploatację. Gracz może na jednej wyspie kontrolować wyłącznie jedno złoże surowców.
Jeżeli chodzi o opłacalność, to przeważnie jest to funkcja drogi pomiędzy wyspą, a przypisanym jej złożem
A takie pytanko - na mapie po najechaniu na złoża (w tym wypadku zajęte przez kogoś) mam do wyboru misję 'atakuj'.
Czy w ten sposób mogę jedynie zniszyczyć wrogą rafinerię?
Czy w skład mojej atakującej floty również musi wchodzić rafineria?
Czy po wygranej walce moje statki przejmą jakiś ładunek?
Czy jedno złoże może byc eksploatowane przez kilku graczy jednocześnie?
Czy w ten sposób mogę jedynie zniszyczyć wrogą rafinerię?
Nie.Walka będzie się toczyła między wszystkimi jednostkami jakie się tam znajdują.
Cytat:
Czy w skład mojej atakującej floty również musi wchodzić rafineria?
Nie musisz wysyłac rafinerii do ataku.Ta jednostka potrzebna jest po udanym ataku/przejęciu aby rozpocząc wydobycie znajdujących się tam surowców.
Cytat:
Nie wiem :P
Cytat:
Czy jedno złoże może byc eksploatowane przez kilku graczy jednocześnie?
Nie,nie może.Kontrolę nad złożem ma tylko jeden gracz (do czasu,aż ktoś jemu/jej tej kontroli nie "odbierze" siłą). Czyli,wygrywasz-wydobywasz,przegrywasz-zwijasz manatki.
Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 08:55
Cytat:
Cytat:
Nie wiem :P
Ładunku jako takiego statki nie przejmą, ale przy wygranej bitwie mogą przejąć kontrtolę nad złożem. A tedy można sobie odbić "koszty" zdobycia złoża poprzez jego eksploatację.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 50 Skąd: podkarpackie
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 14:26
Właśnie buduję rafinerię. Mam pod kontrolą 5 złóż i nasuwa mi się kilka pytań:
1. Czy ilość eksploatowanych złóż jest uzależniona od poziomu badań? Jeśli tak, to jakich?
2. Jak szybko przebiega wydobycie i od czego jest uzależnione?
3. Z tego co wiem, jedno złoże może eksploatować tylko jedna rafineria. Wydobywa, zapełnia ładownię i wraca na wyspę. Czy trzeba za każdym razem, ręcznie kierować ją na złoże?
4. Co się dzieje, kiedy złoże się wyczerpie? Znika z mapy?
jedna wyspa jedno złoże,wydobycie poszukaj na forum dyskusji na ten temat.nie trzeba czekać na zapełnienie ładowni rafinerii, sprawdzaj ile masz miejsca w magazynie ,złoże wyeksploatowane zapełnia się ponownie.dyskusja już się odbywała proszę poszukać na forum
Ostatnio zmieniony przez MURGRABIA Czw 23 Wrz, 2010 14:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 14:53
MURGRABIA napisał/a:
jedna wyspa jedno złoże,wydobycie poszukaj na forum dyskusji na ten temat.nie trzeba czekać na zapełnienie ładowni rafinerii, sprawdzaj ile masz miejsca w magazynie ,złoże wyeksploatowane zapełnia się ponownie.dyskusja już się odbywała proszę poszukać na forum
Słuszna uwaga odpowiedzi na zadane pytania znajdują się na forum, bądź na Tauripedii więc proszę o odrobinę dociekliwości zamiast dublowania zagadnień.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 50 Skąd: podkarpackie
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 19:32
Dzięki Robo za informacje. Jeśli chodzi o forum, przekopywałam się przez kilkaset spamów i kilkanaście jałowych dyskusji, ale nie znalazłam wszystkich potrzebnych mi informacji.
Jeśli chodzi o tauripedię, są tam informacje nieprawdziwe.
Poprosiłam grzecznie o pomoc, a zostałam odesłana do innego okienka.
_________________ Nie znasz dnia ani godziny...
Ostatnio zmieniony przez nina74 Czw 23 Wrz, 2010 19:33, w całości zmieniany 1 raz