_________________ Nie patrz wielce w przeszłość, która przeminęła
i nie zawracaj sobie głowy przyszłością, która nie nadeszła.
Żyj teraźniejszością i spraw by była warta wspomnień.
Scott Taylor
dla dojącego ważne jest by ta czynność trwała jak najdłużej bo więcej wydoi
dla dojonego to bolesne długie i czasami traumatyczne przeżycie więc chciałby szybkiego końca
nie da się tego pogodzić, dojenie musi trwać w czasie by wiaderko zapełniało się skutecznie wszak trzeba obdzielić pilnujących dojącego
Wysłany: Sro 09 Lis, 2011 11:59
Przyspieszanie czasu badania zależnie od liczby przydzielonych naukowców wygląda następująco:
Czas badania =
= Bazowy czas (dla minimalnej liczby naukowców) *
* 0,99^zaokrąglona w dół(liczba dodatkowych naukowców przydzielonych suwakiem/10)
Gdzie znak ^ oznacza "do potęgi".
Jak wynika z powyższego wzoru, każde kolejne 10 naukowców przydzielonych na badanie skraca czas o kumulatywny (składany) 1%.
Procent kumulatywny (składany) oznacza, że przyspieszenie dla danej liczby naukowców jest wyliczane względem wartości uzyskanej dla liczby naukowców mniejszej o 10, tak więc każde kolejne 10% naukowców przyspiesza badanie trochę słabiej.
Bardzo proszę, może jakiś życzliwy raczy to wytłumaczyć prościej, bo ja ni chu chu nic z tego nie zrozumiałam
Scott Taylor
Procent kumulatywny....jasne
nawet nie wiecie ile ja się tu już nauczyłem...
nowa logika,ortodroma,loksodroma, procent...hmmm...kumulatywny...,
i po co były mi te fakultety....
Wysłany: Sro 09 Lis, 2011 12:32
Każde dodatkowe 10 naukowców (ponad wymagane minimum) zmniejsza czas badania o 1% względem czasu zapewnianego przez liczbę naukowców o 10 mniejszą.
Prościej się tego opisać nie da, mogę jedynie podać przykład (przy każdym obliczeniu czas jest zaokrąglany do pełnej sekundy):
Badanie wymaga 200 naukowców i trwa (przypuśćmy) równe 1000 sekund (czyli 16 min. i 40 sek.).
Przydzielenie w sumie 210 naukowców spowoduje, że czas będzie wynosił 990 sekund (czyli 16 min. i 30 sek.)
Przydzielenie w sumie 220 naukowców spowoduje, że czas będzie wynosił 981 sekund (czyli 16 min. i 21 sek.)
itd, dodając za każdym razem kolejnych 10 naukowców czas jest obniżany o kolejne 1%, wyliczane z czasu uzyskanego dla liczby naukowców mniejszej o 10.
ktoś może wie czy istnieje uzależnienie od gazu rozweselającego
Scott Taylor
widać to szczególnie przy badaniach wymagających małej liczby naukowców, każdy kolejny poziom mniej wydatnie skraca czas badania. stąd widać wyraźnie że bardziej opłaca się prowadzić dwa badania równolegle niż zaangażować wszystkich naukowców do jednego badania. (gdyby wprowadzono taką możliwość)
_________________ "Albania to był raj..."
Ostatnio zmieniony przez John_B Sro 09 Lis, 2011 16:49, w całości zmieniany 2 razy
ja mam tylko badania powyżej 1000 naukowców do zrobienia
a nie można po półtora badania robić albo 3/4
sorry za tę głupotę
Scott Taylor
Julio cóż za bogata wiedza matematyczna ...hm szkoda że w wojnach matematykę można o tyłek potłuc a co do badań co z opcją 3 planety badają jedną tech bierzecie pod uwagę? i z innej beczki pomimo moich obaw o targ jestem z niego baaardzo zadowolony super poprawka zarabiam na premiium =gra za free;-)
Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 12:02
Cytat:
co do badań co z opcją 3 planety badają jedną tech bierzecie pod uwagę?
Łączenie kilku planet w badanie jednej technologii może być problematyczne. Raczej skłanialibyśmy się do zaproponowania innej funkcji, jaką gracz mógłby przydzielić dla "nadmiarowych" naukowców, nie wymaganych przez bieżące badanie, w przypadku gdy jak najszybsze ukończenie badania nie byłby dla niego kluczowe.
i tak możliwość rozbudowy energii magnetycznej to duży plus mam nadzieję że wprowadzicie też opcję rozbudowy pancerza stalowego bo nie przystaje do możliwości rozbudowy pancerza drewnianego